perjantai 12. elokuuta 2016

NoseWork Möllikoe

No nyt on Fannyn kanssa sitten aloitettu kilpaileminen uudessa lajissa, NoseWork. On tästä kyllä niin tullut meidän laji rallytokon rinnalle. Koira pääsee toteuttamaan itseään, käyttämään nenää oikein kunnolla. Tässä lajissa ohjaaja vain lukee koiraa ja koira tekee työt. Ja niin helppo harrastaa, kun missä vain pystyt treenaamaan, vaikka olohuoneessa. Ja kun tätä voi harrastaa pennusta vamhukseen, aktiivikoirasta toipilaaseen. Fanny ainakin tuntuu tykkäävän ja hienosti nenää käyttää nykyään.

To 11.8 TopDogs järjesti Lappeenrannassa nosework möllikokeen, jossa oli kolme osiota (laatikko-, ulko- ja ajoneuvoetsintä). Laatikko- ja ulkoetsintä suoritettiin perätysten. Otin hajupurkilla ilmasua ennen omaa vuoroa. Monitoimilaatikoita taisi olla 12kpl, ja Fanny äkkäsi minusta nopeasti hajun, hieman vain varmistelin, että olin varma ilmaisusta. Toiseksi nopein aika :)

Hajua etsitään
Ulkoetsinnässä sitten alueella pyörinyt tuuli teki meille kepposet. Fanny kävi kaikki alueella olevat tavarat läpi sekä haisteli seinää. Kovasti yritti paikantaa hajun lähdettä, mutta valitettavasti nyt meille tuli 2minuutin aika täyteen eikä hajua löydetty asetetussa ajassa. Haju näytettiin meille, ja Fanny sai sen ilmaista, oli lähellä kyllä käynyt, mutta ilmeisesti tuulen takia ei sitä pongannut kunnolla.


Haju on löytynyt renkaasta
Viimeisenä, erillisenä osiona oli ajoneuvoetsintä, missä meillä oli farmari+hevostraileri. Otettiin alle hajupurkkia ja sitten etsimään kisa-alueelta hajua. Lähdettiin kiertämään vastapäivää, tämä oli minulta väärä ratkaisu, haju oli juuri toisella puolella yhdistelmää ja tuuli pyöri kahden talon välissä. Mutta kun tarpeeksi pyysin hajua etsimään, niin kyllä Fanny sen sieltä pongasi. Fanny näytti miulla rengasta ensin, mutta sitten vielä liikkui vähän lähialueella ja renkaankin kohdalla kuono liikkui kohdasta toiseen. Pyysin vielä näyttämään ja sitten uskoin että on renkaan alalaidassa ja siellähän se oli :)


Fanny nappasi siis kahdesta osiosta täydet pisteet ja yhdestä tuli hylätty. Meille tämä oli loistava kokemus, ensimmäinen möllikoe tai koe ylipäätänsä tässä lajissa. Ja häiriöistä huolimatta Fanny työskenteli nenänsä kanssa. Ohjaajalle todella tärkeä treeni. Yksin treenatessa tiedän missä hajua on, nyt minun piti keskittyä koiran lukemiseen, jotta näin löytyikö haju. Laatikoilla ilmasi vahvasti, ajoneuvolla olisi saanut olla selvempi, mutta sekin vain vahvistuu treenamalla erilaisia paikkoja ja erilaisissa olosuhteissa.

Toivottavasti näitä olisi jatkossakin :)

Kuvat (c)LeenaK
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti