maanantai 2. maaliskuuta 2015

Hyppytekniikkakoulutus ja metsäkirmailua

Fannyn kanssa osallistuttiin 1.3 Kiitorekun hyppytekniikkakoulutukseen Parikkalan Koiraharrastajien mukana. Kokkosen Sampo piti meille ensin teoriaa ja sitten päästiin koirien kanssa käytäntöä kokeilee. Genahan on osallistunut hyppytekniikkakoulutukseen, minkä Sampo piti LAUlle aikanaan demokoulutuksena kun näitä alkoivat pitämään. Fanny ei ole koulutuksessa ollut, että vain omilla opeilla tehty hyppytekniikkaa välillä. Ei siis täysin vierasta kuitenkaan. Ensin yksi ryhmä teki tehtävät ja sai katsella muiden tekemistä, sitten oli meidän ryhmän vuoro (mukana myös Fannyn kasvattaja Martan kanssa :) ).


Ensin tehtävänä oli perusgridi, hyppykorkeus 10cm. Ensimmäisessä suorituksessa Fannyn etuosa ja takaosa elivät omaa elämää Sampon mukaan. Heittelin sitten palloa hallissa, jotta sai laukata oikein railakkaasti ja Sampo näki miten laukkaa. Pallon perässä juostessa, löytyi etuosan ja takaosan yhteistyö. Otettiin sitten perusgridiä uudestaan ja vauhtia oli jopa vähän liikaa targetille, joten se piti laittaa piiloon, jotta pystyi koira keskittyy hyppäämiseen eikä kynnet kolissu hyppyrimoihin. Fanny istui lähdössä edessäni, pyrin antaa etee-käskyn kun katsoi kohti targettia.


Toisena tehtävänä sitten sai valita, että haluaako ottaa korkeus vai etäisyysgridiä. Fannyn kanssa en halua vielä korkeutta hypyttää koska keskivartalo ei ole vielä kunnossa kunnon hyppyihin, joten otimme etäisyysgridin. Alkuhypyt edelleen 10cm, mutta viimeinen 20cm. Viimeisessä välissä etsittiin rajaa, jossa koira alkoi ottamaan välilaukkaa mukaan. Ensin niin, että ei välilaukkaa ottanut. Jonka jälkeen lähdettiin hakemaan välilaukkaa hyppyjen väliin. Fannyn ensimmäinen laukka oli jotain todella hätäistä rävellystä, joten otettiin vähän lisää väliä jolloin sai väliin paremman laukan. Laukka tuli hyvin keskikohtaan. Lopuksi viimeinen niin, että ei ottanut välilaukkaa.


Viimeisenä harjoitteena progressiivinen gridi, jossa jokainen väli on pidempi. Koira joutuu koko ajan venyttämään laukkaa ja lisäämään volyymia ponnistukseen. Tähän asti käytettiin ponnaria lähdös, mutta jotenkin se tuntui Fannya häiritsevän, ei saanut ekoista hypyistä niin hyvin. Otettiin pois ja heti lähti alusta lähtien tasapainoisemmin hyppää. Otettiin viimeistä vain kaksi kertaa, Fannylle riittävä. Fanny oli kyllä hyvin tohkeissaan koko treenin/koulutuksen ajan, vauhtia ja menohaluja oli.

Fanny sai paljon kehuja Sampolta ja sekä kurssilaisilta. Ei koirasta uskoisi, että vasta kuukausi sitten lopetti yhdeksän pennun imettämisen, paljon saatu kuukaudessa aikaiseksi. Kuitenkin vielä tarvitaan keskivartalon vahvistusta ja maltillista etenemistä eteenpäin. Ollaan tehty asioita oikein ja minä tiedostan mitä pitää tehdä, asia on hallinnassa. Kuulemma nämä hyppytekniikka tehtävät olisi oivallisia keskivartalon kehittämiseen, mutta mietin alkaako kohta olla liikaa kun on jumppaa, uintia, agilitya ja lenkkeilyä...siihen jos vielä hyppytekniikkaa...voi olla että tulee tähän kohtaan vielä liikaa. Katsotaan vähän ajan päästä uudestaan kun ollaan siinä pisteessä että otan Kiitolaan halliavaimen. Otan avaimen vasta, kun ollaan tilanteessa, että voidaan jo vähän treenailla enemmän kuin paria estettä. Katsotaan kuukauden päästä uudestaan mikä on tilanne.


Juuli muutti virallisesti eilen su Lappeenrantaan takaisin, en koulutuksen takia ehtinyt muutossa auttamaan, mutta tänään piti jo heti päästä yhteislenkille. Suunnattiin Fannyn, Novan, Tyynen ja Sylvin (Sylvi porukan kuopus, Novan joulukuun pentu) kanssa Partalan metikköön. Meidän tuurilla alkoi räntää sataa (kamera jäi siksi matkasta, eikä kuvia ole), mutta metikössä oltiin mukavasti suojassa rämpimässä lumessa. Meillä oli oikea paimenporukka, kun matkassa oli 1 göötti & 3x bc. Sylvi ei ihan tiennyt miten suhtautua Fannyyn...mikä tuollainen harmaa tappijalka pötkylä oikein on. Vähän piti Fannylle murissa ja kokeilla miltä häntä tai kinner maistuu. Ja mikäs sen hauskempaa kuin juosta kiinni, "hippaa" ja juosta karkuun. Fanny oli onneissaan kun pääsi pitkästä aikaan leikkimään ja kirmaamaan muiden koirien kanssa, ei tiennyt aina kenen kanssa juoksisi tai minne, joten säntäili sinne tänne aivan onneissaan. Genan kanssa kun ei saa leikkiä ja riehua nyt.

Fanny oli eilisen koulutuksen jälkeen väsyneen oloinen ja ennen mettälenkkiä käytiin Genan lyhyellä hihnalenkillä...jo oli lenkki kun molemmat hölkkäsi miun perässä. Mutta mettälenkillä Fannyn väsymyksestä ei ollut tietoakaan, painoi jaloistaan minkä irti sai loppuun asti. :)

Kuvat otettu Kiitorekun hyppytekniikkakoulutuksen materiaalista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti