lauantai 10. tammikuuta 2015

Genalla ongelmia selässä

Fyssarin palattua joululomalta oli aika selvittää miksi Gena on ollut outo agilityssa viime kuukauden ajan. Liikkeissä jo nähtiin, että takajalkojen askelpituus oli lyhyempi ja näytti kun keventäisi vas takajalkaa. Otti myös herkästi parsonloikkia ja peitsaaminen lisääntynyt selvästi. Sisällä jatkettiin lisää tutkimuksia ja siellä todettiin mm. että vas jalkaa keventää, sekä lihastonus vas jalassa heikompi jos aiheuttaa painetta, istuessa vas jalkaa ei ota mielellään kunnolla alle... Hieroessa lavoissa normaaleja jumeja. Takaosassa ei niinkään jumeja ollut, mutta jokin vähän häiritsi lantion yläosissa mikä olisi viitteitä selän viimeiseen lantionikamaan. Napakasti saatiin painella, että reagoi, mutta reagointi saatiin. Selässä oli kireyttä. Kun tehtiin vastakkaisten jalkojen nostoja, kun ylhäällä otj ja vej alkoi kääntää selkää mutkalle vas puolelle, helpottaen vtj työtä. Jos estettiin selän sivulle vääntyminen, köyristi lantion ylös ja edestä painui alas. Toisinpäin tehtynä ei ongelmaa. Ninan kanssa tultiin ajatukseen, että joko Genalla on lihasvamma tai sitten luustossa ongelmia.

Seuraavalle päivälle saatiin röntgen aika ja sinne toivoen parasta, pelkäen pahinta. Eihän sitten ne kuvat ihan puhtaat olleet :( Lonkka kuvissa näkyi nupin erilainen muoto, ei ollut täysin pyöreä. Virallisista muistan, että ei silloin tollaista näkynyt, mutta jalkojen asento oli nyt hieman erilainen jolloin lonkan muoto mahdollisesti peittynyt. Nivelrikon merkkejä ei kuitenkaan ollut. Rintaranka oli Genalla siisti. Lantio kuvattiin, ja ensisilmäyksellä näytti siistiltä, mutta tarkemmin kun alettin katsomaan niin L7-S nikaman väli näytti madaltuneen/ahtautuneen hieman. Pahin pelko näytti toteutuneen, selässä oli sanomista, eli kyseessä ei ole lihasvamma. :( Kun Gena kerta oli rauhoitettu, sai samalla hampaiden puhdistuksen, vaikka ei siellä paljoa ollut puhdistettavaa.

Fyssarin kanssa olin heti yhteydessä ja Gena syö nyt saamansa tulehduskipulääkkekuurin loppuun ja on sen ajan täysin levossa (ei riehuta, hihnalenkkejä ilman vetoa max 3x15min/vrk, selkä pidetään lämpimänä, ei portaita, ei treenejä/jumppaa, ei hypitä). Kuuurin loppuvaiheilla sitten fyssarin kanssa uusi kontrolli missä mennää, onko selkä rauhoittunut ja jos voitaisiin lisätä liikuntaa ja jumppaa kuntoutukseen mukaan. Askel askeleelta kohti kivutonta elämää Genan kanssa lähdetään menemään, siintä palataanko agilityn pariin, ei ole tietoa/takeita. CT kuviin mennään, jos tilanne ei ala helpottaa kuntoutuksesta huolimatta. CT:ssä kun näkee nikamien sisään ja näkee tuon välin tarkemmin. Mutta kuntoutuksessa mennään samoilla linjoilla kuin siellä olisi enemmän häikkää, samat asiat tulee ottaa huomioon. Koiran oireiden mukaan mennään eteenpäin, Gena on meidän mittari.

MIKSI??!! Miksi Genan pitää koko ajan mennä ongelmasta ongelmaan??! Voisiko jo riittää??!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti