sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Hyvinkään Hevossairaala

Coudin kanssa heitettiin 22.10 Hyvinkään reissu suunnitellusti. Ainut vaan että parin kuukauden aikana meidän käynnin syy laajeni vain. Ensin oli tarkoitus mennä Jaskan kengitykseen, sitten tuli röntgenkuvaus ja lähtö viikolla vielä ultran sovin reissulle, koska Coudin oej alkoi turvotella.
Juulin voi aina luottaa, ja hän järjesti töistä vapaata, että pääsi avuksi reissulle ja avuksi olikin. Itse sain keskittyä lääkärin kanssa keskusteluun kun Juuli huolehti hevosesta.

Coudi oli yllättävän fiksu reissu kaveri. Kotona hetki rauhallisesti keskusteltiin lastauksesta, mutta kopissa oli ihan tyytyväinen. Klinikalla käyttäytyi fiksuksi, pyysin kuitenkin tutkimuksiin rauhoitteen jotta ei tarvinnut miettiä liikoja. Ultraukset ja röntgenit sujuivat sitten kunnolla. Kengitykseen Coudi sitten jo heräsikin omaksi itsekseen, mutta fiksu käyttäytyminen jatkui silti. Johtuiko ammattimiehen olemuksesta vai vieraasta paikasta, en tiedä mutta fiksu jätkä. Lastaus sujui vielä helpommin Hyvinkään päässä. En tiedä mikä Utissa on Coudin mielestä, mutta molempiin suuntiin mentäessä aina siinä kohtaa piti kuopia, kun muuten oli hissukseen koko reissun kopissa. Pitkä oli reissu, aamulla kymmeneltä hevonen oli kopissa ja takaisin tallilla oltiin vähän ennen kasia illalla.

Huuuuurja hevonen. Rauhoitettu ja miljoona päävehjettä päässä :)
Eläinlääkärinä meillä oli Luis Gracia, hieman meillä oli kielimuuria, mutta kun toinen puhui kapula-englantia ja toinen kapua-suomea niin aika hyvin pärjättiin. Pari tulkkausta vaadittiin, mutta muuten ymmärsimme toisiamme :) Todella miellyttävä ja osaavan tuntuinen eläinlääkäri. Tutki tarkkaan, selitti tarkoin ja varmisti että ymmärsin asian, seurasi koko kengityksen ja selvitti Jaskalta tarkoin mitä tekee. Ultrattiin ihan ensimmäisenä Coudin jalat, aloitettiin turvonneesta oej. Jänne ja hankoside oli kunnossa, tukiside oli hyvässä vaiheessa paranemassa. Turvotukselle ei löytynyt syytä. Todnäk liittyy toipumisprosessiin. Luis vertasi oej:aa vej:aan, ja yllätykseksi Luis ei ollut tyytyväinen vej:n tukisiteeseen mutta muuten jalka oli ok. Vej:ssa tukiside on selvästi paksumpi ja tukiside on höttömäisempää eli ei ole tiivis, joten sen kestävyys on hieman kyseenalainen ellei lähde tiivistyy. Mutta Luis antoi silti vielä ihan hyvät mahkut jalkojen kuntoutumiseen. 

Röntgenistä ei onneksi löydetty mitään huolestuttavaa. Kuvattiin etusista polvet, vuohiset ja kaviot sekä takasista kintereet. Pieniä iän tuomia muutoksia nivelissä oli, mutta ei mitään mikä aiheuttaisi jatkotoimia tai huolestumista. Hyvä uutinen siis :)

Jaska hieman alkuun katseli ja tutki etusten kavioita, mutta nopeasti ryhtyi toimeen ja takoi kengät. Vej:sta lähti kanta pois ja oej:sta lähti varvasta reilusti pois ja kavio näytti tosi pieneltä. Lisäksi Jaska kengitti niin että etusiin tuli "pyörähdys", mikä ilmeisesti auttaa jalkojen suorempaan liikkeeseen, pääsee varvas kääntyy paremmin suoraan.


Löydökset ja kengitys tarkoitti nyt Coudille sitten kuukauden kävely jaksoa, ei saisi yhtään raviaskelta ottaa. Liikutuksessakin palattiin siis takapakkia ja tarhaa pienennettiin vielä entisestään varmuuden vuoksi. Kuukauden päästä ultrakontrolli kotitallilla ja tarvittaessa ollaan yhteydessä Hyvinkäälle jos jotain ilmenee. Kengitystä jatketaan kotona uudelta pöydältä.

Ristiriitainen reissu, jätkä oli fiksu ja röntgen tuotti ok tulokset, mutta etenkin vej tukisiteen tilanne huolettaa jokin verran. Tuleeko käyttöä kestämään jos nyt edes parantuu kunnolla. Aika näyttää, toivottavasti!





  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti