sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Hyvän syksyn jälkeen takapakkia tuplasti

Ehdinkin sitten kehua, miten Taneboyn kanssa on hyvin mennyt. Se laulu loppui sitten lyhyeen. Luntahan tänne saatiin jo marraskuussa, meillä ei ollut siihen tilsakumeja joten mentiin kelin ja pohjan mukaan. Hyvä ystäväni ja hevosteni ikiaikainen vuokraaja meni Tanella yksi marraskuun päivä ja valitettavasti se ratsastus päättyi puhelinsoittoon minulle.

Hän oli ratsastanut kentällä jo melkein kolme varttia, hyvin oli lämmitellyt hevosen kaikissa askellajeissa jo, mutta sitten tuli vain yksi epäonnistunut siirtymä ravista käyntiin ja Tane liukastui. Vej petti reilusti eteen ja tämän jälkeen oli selvästi epäpuhdas liikkeistään. Vej ei kerännyt turvotusta tai lämpöä, mutta ravissa oli ep. Epäilin sitten, että lapa oli saanut osumaa kun se oli kesälläkin kipeytynyt kerran.

Lavan hoitoa
Tanea pidettiin liikkeessä maastakäsin ja lapaa pidettiin lämpimänä. Tiina ehti puolentoista viikon jälkeen hieroa (vamman jälkeen hyvä antaa hetki lihaksen huilata jos vammaa). Yllätykseksi lapa ei ollutkaan mennyt, siinä oli vain perusjumia, ei selittävää. Selitys löytyikin selästä, siellä oli todella pahasti kireytynyt lihakset pitkän- ja leveänselkälihakset alueella. Tiina sai ne joten kuten aukeamaan. Ja mie jatkoin sitten niiden hoitoa venytyksillä päivitttäin. Tane kyllä tuollaisissa hyvin helppo, oli niin mukana kaikissa venyttelyissä.

4.12 lähdössä kentälle töihin
Selän jumista pikku hiljaa päästiin eroon ja palattiin ratsaille ja töihin. Valitettavasti tätä iloa ei kovin pitkään jatkunut. Ehdittiin juuri päästä kaikkiin askellajeihin takaisin ja nauttimaan tekemisestä, kun kaikki vesittyi ja Tane rupesi liikkumaan epäpuhtaasti ravissa. Ihmettelin selässsä kun poni oli haluton reippaasti ravaamaan ja maastakäsin kun tutkin asiaa niin liikkui ontuen. Poni oli juuri käynyt toissapäivänä maastossa laukkailee...mietin että olisiko jumiin saanut itsensä. Nyt ei ollut mitään liukastumista tiedossa. Siitä mitä tarhassa touhuaa, ei tiedä. Ontumista selvittäessä, alkoi näyttämään siltä, että ontuisi oikeaa etujalkaa. Tiinan kanssa epäiltiin selkää. Tiina vain oli nyt sairaslomalla, mutta nopealla kopelolla koki, että ristiselkä olisi oikealta kireä. Niinpä sitten sitä aloin hoitamaan (Bot, linimentti ja loimitusta), jatkettiin venyttelyitä ja käveltiin. Kokeilin 3pvä Metacam kuuria ponille, mutta en kokenut siintä apua olevan.



Yhdessä kävelyllä
Tiina ei ehtinyt palata sairaslomalta kun Tanen kanssa otettiin iso takapakki. Tane päätti antaa minulle oikein ihanan joululahjan kun aatonaattona kävin tallilla ja totesin, että ponin oej oli turvoksissa ja lämmin. Kävin ulkona toteamassa kahden askeleen verran, että ontuu...enempää en tahtonut nähdä, kun niin selvä oli. Sitten alkoi pähkäily, mitä tehdä...klinikalle vai lekuria tallille. Moilasen sitten soitin, mutta hänellä taas loppuvuosi lomaa joten aika venyi kahden ja puolen viikon päähän, mutta sinne sitkutellaan, sen päätin. Eipä tarvii maantielle lähteä ja matkakustannuksia maksella. Tane sai sen ajan viettää tarha elämää...sai liikkua sen mitä tahtoi (välillä siellä tarhassa liikaakin). Tuin molemmat etujalat tarhaan, oikean siteen antoi aina olla, mutta vasurin poisti kunnes etikkaa alettiin laittaa. Tanen vuokraajan kanssa vuoroteltiin hoitokertoa kun käytiin kahdesti vuorokaudessa jalat hoitaa (eli aamulla : kylmäys ja tuet etusiin ulos, illalla: sisään, kylmäys & BOT jalkoihin).

Pitää vain toivoa nyt parasta, mutta selkäpiissä tunsin, että jotain on pielessä...


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti