sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Välilevynpullistumia....vaikeita hetkiä Genan kanssa

Genan kanssa on eletty vaikeita aikoja kuukauden päivät. Ensin tuli epämääräinen tulehdustila kera venähdyksen (josta jo aiemmin postasin), sen toteamisesta meni vain viikko ja oltiin uudestaan Kouvolassa. Genan liikkuminen oli huonontunut ja ylöspääseminen näytti vaikealta/työläältä. Tutkimisen jälkeen minun piti tehdä päätös, annanko CT kuvata vai en...mennäänkö kipulääkkeellä seuraillen vai... Pakko minun oli antaa kuvata, selvyys oli saatava.

Odottaminen oli hirveää, kun eläinlääkäri tuli kertomaan että varjoainetta käytetään, arvasin että jotain oli löytynyt. Ja kyllähän sieltä löytyikin, en vain ollut uskoa korviani kun minulle kerrottiin että Genan selässä on 4kpl välilevynpullistumia lannerangassa (3-6 väleissä). Hyvää oli se, että ovat sitä luokkaa, että levolla ja kipulääkkeellä (Rimadyl+Gabapentin) meidän pitäisi tästä selvitä. Järkyttyneenä kohti kotia ja miettien pitkää kuntoutusta.


Valitettavasti tämä ei jäänyt tähän. Viikon edetessä Genan oireet voimistuivat, kumpikaan kipulääke ei tuntunut tehoavan, koira oli kipeä ja liikkuminen huonontui (luovutti ylösnousussa ja käveli kivuliaasti). Samalla myös vej alkoi oireilee uudestaa ontumisena ja piti sitä herkästi ilmassa (ei kestänyt lisäpainoa takapäältä). Esalle oli onneksi jo aika varattuna venähdyskontrolliin. Kesti oli järkyttynyt meidät nähdessään, Genan liikkuminen oli vaikean/kivuliaan näköistä. Itsekin mietin jo eläinrääkkäystä. Gena jäi päiväksi Kouvolaan tutkimuksiin ja mie ajelin jatkamaan sairaslomaa työterveyteen...olinhan jo tässä kohtaa sairaslomalla stressireaktion takia (en saanut nukuttua, ruoka tuli läpi jne). 


Fanny otti vahtipaikan
Kesti pähkäili Genan kanssa pitkän päivän. Selkä kuvattiin uudestaan CT:llä, verikokeita otettiin, pissa tutkittiin, vej tutkittiin. Mikään muu ei ollut pielessä kuin että tulehdusarvo edelleen koholla ja CT kuva näytti samaa kuin viikko sitten. Sain Genan yöksi kotia ja aamulla takaisin. Gena oli alkupäivän tarkkailussa ja sitten tehtiin päätös, että koska mitään muuta syytä ei löydetty niin isoin pullistuma L4-5 välistä leikattiin. Kyllä sitä tuli mietittyä monen monta kertaa teinkö oikean ratkaisun, olisiko pitänyt tyytytä eutanasiaan, mutta en pystynyt antamaan vielä periksi Genan suhteen koska mahdollisuudet kuntoutumiseen olivat. Genan tapaus oli kaukana oppikirjasta, levon ja kipulääkkeiden olisi pitänyt riittää. Mahdollisuus jollekin piilevälle jäi kytemään, jotain mitä ei olla huomattu tutkimuksista huolimatta.

Leikkaus sujui onneksi hyvin, nyt kaikki olisi kiinni Genasta miten jatko menee. Gena sai tupla antibiootin, kipulaastarin ja tulehduskipulääkkeen. Kipulaastari oli jo edellisestä päivästä asti vaikuttanut, joten saatiin siintä apua heti leikkauksen jälkeen. Kuhan ruoan oli saanut ja ensimmäisillä tarpeilla käynnyt illalla (ensimmäiset askeleet olivat yllättävän vakaat ja rauhalliset), asettui nukkumaan. Yhdellä heräämisellä yöstä selvittiin. Niin kauan kun laastari vaikutti, meillä meni hyvin. Laastarista kun piti luopua, alkoi oireet palata takaisin. Onneksi tämä oli vain vaihe, puolitoista viikkoa leikkauksesta sain itkeä onnen kyyneleitä ja sain vahvistuksen että tein oikean ratkaisun. Gena tervehti minua ensimmäisen kerran pariin viikkoon häntää heiluttaen. Tästä alkoi selvä kuntoutuminen parempaan.

Fanny otti ilon irti isosta sängystä mikä ilmestyi lattialle
Kahden viikon kontrollissa Kesti oli hyvin tyytyväinen näkemäänsä. Gena käytti kävellessä kaikkia tassujaan, selkä oli liikkuessa suorana. Selvästi oltiin oikealla tiellä. Ainut mutkia matkaan tuonut on tulehdus joka ei ota rauhoittuakseen edelleenkään ja ab-kuurit piti stopata kun Gena sai jostain allergisen reaktion (naamaturposi). Lopetettiin kaikki lääkkeet koska oireet olivat edelleen.

Gena oli kolmisen päivää ilman kipulääkettä ja sen alkoi huomata. Alkoi katseessa olla masentunut ilme ja nukkui vain aitauksessa. Piristy kun aloin antaa kipulääkettä joka toinen päivä. Vaikka ab-kuurit olleet pois, oireita koirassa edelleen...alkanut jo miettimään onko oireet sittenkin tulehduksen aiheuttamia. Seuraavassa kontrollissa aletaan tulehdusta tutkii tarkemmin koska ei ala helpottamaan. Saatiin Genan kanssa lupa aloittaa fyssari :) Edessä on pitkä kuntoutus, mutta kaikkemme teemme!

Kaiken keskellä Parikkalan Koiraharrastajat palkitsi Genan Vuoden2015 RallyToko koirana :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti